REGULAMIN KONKURSU POD NAZWĄ
„przepisy czytelników kropka tv”
(dalej zwany „Regulaminem”)
1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
- Organizatorem konkursu pod nazwą „Przepisy Czytelników Kropka TV” (dalej zwanego „Konkursem”) jest Petstar Król sp.k. z siedzibą w Warszawie (00-515), przy ul. Żurawiej 22/615, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy, XII Wydział Gospodarczy KRS, KRS: 0000619086, NIP: 7010578514, REGON: 364494997 (dalej zwana „Organizatorem”).
- Konkurs jest organizowany na zasadach określonych przedmiotowym Regulaminem i zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa.
- Regulamin Konkursu jest dostępny w siedzibie Organizatora, jak również na stronie internetowej www.kropkatv.pl.
- Uczestnikiem Konkursu może być wyłącznie osoba fizyczna, pełnoletnia, posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych, będąca autorem przepisu zgłaszanego przez nią w Konkursie.
- W Konkursie nie mogą brać udziału pracownicy Organizatora i inne osoby współpracujące przy organizacji Konkursu, ani członkowie rodzin wyżej wymienionych osób.
- Organizator powoła trzyosobową komisję (zwaną dalej „Komisją”), w skład której wejdzie trzech przedstawicieli Organizatora. Komisja zobowiązana będzie do pełnienia nadzoru nad przestrzeganiem postanowień Regulaminu przez uczestników i podejmowania innych czynności wskazanych w Regulaminie. Decyzje Komisji zapadają zwykłą większością głosów.
2. czas trwania konkursu
- Konkurs jest organizowany w dniach od 7 listopada 2022 r. na czas nieoznaczony. O zakończeniu czasu trwania Konkursu Organizator poinformuje na łamach czasopisma „Kropka TV” z co najmniej 1-miesięczym wyprzedzeniem.
- Organizator ogłosi zwycięzców (imię, pierwszą literę nazwiska oraz miejsce zamieszkania) danej edycji Konkursu w terminie 15 dni od dnia zakończenia tej edycji Konkursu poprzez ogłoszenie na łamach czasopisma „Kropka TV”.
3. Zgłoszenie Do Konkursu
- Do Konkursu mogą zostać zgłoszone przepisy kulinarne na dowolną potrawę stworzone przez uczestnika – autora przepisu, które nie były wcześniej publicznie prezentowane w jakimkolwiek medium, w szczególności w prasie ogólnopolskiej lub lokalnej lub w Internecie (w tym na portalach społecznościach), ani nagradzane w jakichkolwiek konkursach, plebiscytach lub innych.
- Żeby wziąć udział w Konkursie uczestnik powinien:
- w przypadku przesyłania zgłoszenia za pomocą poczty elektronicznej:
wejść na stronę internetową www.kropkatv.pl
i ściągnąć znajdujący się na wymienionej stronie formularz zgłoszeniowy. Następnie uczestnik powinien wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać wypełniony formularz zgłoszeniowy za pomocą poczty elektronicznej na następujący adres email: przepis@kropkatv.pl, wpisując w tytule wiadomości „Mój przepis”. Formularz zgłoszeniowy powinien zostać przesłany jako załącznik do wiadomości email (w formacie word lub pdf, w tym jako skan);
wraz z formularzem zgłoszeniowym uczestnik powinien przesłać:
- przepis kulinarny swojego autorstwa na dowolną potrawę. Przepis powinien zawierać: rodzaj potrawy (np. zupa, drugie danie, deser), nazwę potrawy, wykaz składników niezbędnych do przygotowania potrawy wraz z podaniem ilości każdego z nich, sposób przygotowania potrawy, czas przygotowania potrawy; i
- zdjęcie (zdjęcia) potrawy, na którą uczestnik przesłał przepis (przesłanie zdjęcia jest obowiązkowe). Zdjęcie powinno odpowiadać następującym parametrom: rozdzielczość co najmniej 200 dpi, rozmiar nie mniejszy niż 500 kB, a zdjęcie powinno być wykonane w poziomie;
- uczestnik może ponadto przesłać swoje zdjęcie. Zdjęcie powinno odpowiadać następującym parametrom: rozdzielczość co najmniej 200 dpi, rozmiar nie mniejszy niż 500 kB;
b. w przypadku przesyłania zgłoszenia za pomocą tradycyjnej poczty:
- wejść na stronę internatową www.kropkatv.pl i wydrukować znajdujący się na wymienionej stronie formularz zgłoszeniowy. Następnie uczestnik powinien wypełnić wydrukowany formularz zgłoszeniowy i przesłać wypełniony formularz zgłoszeniowy listownie na następujący adres: redakcja „Kropka TV”, ul. Żurawia 22/615, 00-515 Warszawa z dopiskiem „Mój przepis”;
wraz z formularzem zgłoszeniowym uczestnik powinien przesłać:
- przepis kulinarny swojego autorstwa na dowolną potrawę. Przepis powinien zawierać: rodzaj potrawy (np. zupa, drugie danie, deser), nazwę potrawy, wykaz składników niezbędnych do przygotowania potrawy wraz z podaniem ilości każdego z nich, sposób przygotowania potrawy, czas przygotowania potrawy; i
- zdjęcie (zdjęcia) potrawy, na którą uczestnik przesłał przepis (przesłanie zdjęcia jest obowiązkowe). Zdjęcie powinno mieć rozmiar 13 x 9 cm;
- uczestnik może ponadto przesłać swoje zdjęcie. Zdjęcie powinno odpowiadać następującym parametrom: rozdzielczość co najmniej 200 dpi, rozmiar nie mniejszy niż 500 kB.
3.3 W przypadku, jeżeli zgłoszenie do Konkursu nie będzie spełniało wymogów opisanych w Regulaminie, Organizator nie dopuści takiego zgłoszenia do Konkursu jako niezgodnego z Regulaminem. Organizator zastrzega sobie prawo do skontaktowania się z autorami wybranych przepisów w celu uzupełnienia zgłoszenia do Konkursu w taki sposób, żeby spełniało wymogi opisane w Regulaminie.
3.4 Przepisy zgłaszane do Konkursu powinny spełniać wszystkie wymogi przewidziane w Regulaminie. Przepisy niespełniające wymogów Konkursu nie zostaną dopuszczone do Konkursu.
4. Zasady KONKURSU
- Komisja będzie obradować w dwóch etapach. Na każdym etapie Komisja będzie się kierować następującymi kryteriami: oryginalnością przepisu, atrakcyjnością potrawy, w tym jej wyglądem i ewentualnie smakiem, łatwością wykonania, dostępnością składników, walorami przesłanego zdjęcia potrawy, tj. czy jest dobrej jakości, czy jest dobrze skomponowane i skadrowane, czy potrawa jest na nim dobrze widoczna i czy wygląda apetycznie.
- W pierwszym etapie Komisja, spośród wszystkich przepisów biorących udział w tej edycji Konkursu, wybierze nie więcej niż czterdzieści najlepszych przepisów, które wezmą udział w drugim etapie Konkursu. Wszystkie przepisy wybrane jako najlepsze w pierwszym etapie Konkursu będą opublikowane na łamach wydania czasopisma „Kropka TV”, które ukaże się na rynku w terminie 15 dni po zakończeniu tej edycji Konkursu. Z zastrzeżeniem pkt 4.3 poniżej, autorzy przepisów wybranych przez Komisję jako najlepsze w pierwszym etapie Konkursu są zwycięzcami Konkursu, którym przysługuje nagroda II stopnia.
- W drugim etapie Komisja wybierze, spośród przepisów zakwalifikowanych w ramach pierwszego etapu, zgodnie z pkt. 4.2 powyżej, jeden przepis, który uzna za najlepszy. Komisja wybierze najlepszy przepis po wysłuchaniu szczegółowych opinii wszystkich członków Komisji i przeprowadzeniu dyskusji na forum Komisji. Autor przepisu wybranego przez Komisję jako najlepszy w drugim etapie Konkursu jest zwycięzcą Konkursu, któremu przysługuje nagroda I stopnia, tj. takiemu autorowi przysługuje wyłącznie nagroda I stopnia (nie nagroda I i nagroda II stopnia łącznie).
- Organizator nie zwraca przepisów zgłoszonych do Konkursu.
- Uczestnik niniejszym oświadcza, że: (i) jest autorem przepisów lub zdjęć zgłaszanych przez niego do Konkursu; (ii) przepisy lub zdjęcia zgłaszane przez niego do Konkursu, nie naruszają praw osób trzecich, w tym autorskich praw osobistych i majątkowych osób trzecich, lub dóbr osobistych osób trzecich; (iii) w przypadku, jeżeli przepisy lub zdjęcia zgłoszone przez uczestnika do Konkursu stanowią utwory, w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, przysługują mu autorskie prawa majątkowe do przepisów lub zdjęć, w zakresie niezbędnym do udzielenia licencji, zgodnie z pkt. 4.6 poniżej; (iv) przepisy lub zdjęcia nie stanowią opracowania w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
- W przypadku, jeżeli przepisy lub zdjęcia zgłoszone przez uczestnika do Konkursu stanowią utwory, w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, uczestnik niniejszym udziela Organizatorowi niewyłącznej, nieodpłatnej licencji wraz z prawem do sublicencji na rzecz osób trzecich do przepisów i zdjęć przesłanych Organizatorowi w Konkursie (zwanych dalej każde z osobna „Utworem”), bez ograniczeń czasowych lub terytorialnych, na następujących polach eksploatacji:
- zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy Utworu, w tym techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową;
- wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy Utworu;
- rozpowszechnienie Utworu i jego fragmentów poprzez jego publiczne wykonanie, wyświetlenie, wystawienie, odtworzenie, nadawanie (w tym nadawanie naziemne rozsiewacze cyfrowe lub satelitarne lub kablowe) i reemitowanie, jak również w sieciach telekomunikacyjnych i serwisach mobilnych, a także rozpowszechnienie w postaci wydania elektronicznego tzw. e-wydania za pośrednictwem sieci informatycznej i w sieci teleinformatycznej, w tym w Internecie, publikowanie wewnątrz i na okładkach;
- publiczne udostępnianie Utworu i jego fragmentów w taki sposób, aby każdy mógł mieć dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym (Internet), na stronach internetowych, w serwisach mobilnych, simulcasting, webcasting, uploading, downloading, browsing, jak również w formie wydań cyfrowych na platformach mobilnych, w szczególności: Apple iOS, Android, Microsoft;
- wykorzystanie Utworu i ich fragmentów dla potrzeb prowadzenia promocji i reklamy Organizatora oraz wydawnictw Organizatora, w formie reklamy prasowej, telewizyjnej, kinowej, zewnętrznej i internetowej, na dowolnych stronach i domenach internetowych i w serwisach mobilnych, w materiałach i gadżetach promocyjno-reklamowych, i innych formach promocji na polach eksploatacji wskazanych w ppkt. 1 do 6;
- wykonywanie autorskiego prawa zależnego do Utworu (rozporządzanie i korzystanie z opracowań Utworu), na wskazanych w ppkt. 1 do 5 polach eksploatacji.
- Organizator zastrzega, że zgłoszone do Konkursu przepisy kulinarne i zdjęcie potraw mogą być przez niego zmieniane w niezbędnym zakresie (w szczególności skracane/wydłużane a w przypadku zdjęć również kadrowane lub objęte inną edycją graficzną w celu dostosowania wymiarów zdjęcia do celów i zamierzeń redakcyjnych Organizatora), na co uczestnik niniejszym wyraża zgodę. Ponadto Organizator zastrzega, że zgłoszone do Konkursu przepisy kulinarne i zdjęcie potraw mogą być przez niego rozpowszechnianie na łamach czasopisma „Kropka TV”, na stronie internetowej www.kropkatv.pl, na facebook-u „Kropka TV” lub w innych miejscach, według wyboru Organizatora, na co uczestnik niniejszym wyraża zgodę.
- Jedna osoba może przesłać w Konkursie nieograniczoną ilość zgłoszeń konkursowych, z takim zastrzeżeniem, że jeden przepis może zwyciężyć w Konkursie tylko raz.
- Uczestnik niniejszym oświadcza, że na zdjęciu, o którym mowa w pkt 3.2.a czwarty bullet i 3.2.b czwarty bullet (zdjęcie uczestnika), jest utrwalony jego / jej wizerunek, i niniejszym oświadcza, że w przypadku, jeżeli zostanie laureatem Konkursu wyraża zgodę na rozpowszechnianie przez Organizatora jego/jej wizerunku poprzez: rozpowszechnianie wizerunku wewnątrz (na dowolnej stronie) na łamach czasopisma „Kropka TV”, na stronie internetowej www.kropkatv.pl , na facebook-u „Kropka TV” lub w innych miejscach, według wyboru Organizatora, przy zwycięskim przepisie lub w związku ze zwycięskim przepisem.
5. NAGRODY
- Nagrodami w Konkursie są:
- nagroda I stopnia, tj. nagroda pieniężna w wysokości 150 zł;
- nagroda II stopnia, tj. nagroda pieniężna w wysokości 80 zł.
- Organizator przewiduje jedną nagrodę I stopnia dla każdorazowego zwycięzcy danej edycji Konkursu, którego przepis został wybrany przez Komisję jako najlepszy w drugim etapie Konkursu, zgodnie z pkt. 4.3 powyżej.
- Organizator przewiduje po jednej nagrodzie II stopnia dla każdorazowych zwycięzców danej edycji Konkursu, których przepisy zostały wybrane przez Komisję jako najlepsze w pierwszym etapie Konkursu, zgodnie z pkt. 4.2 powyżej, z takim zastrzeżeniem, że autorowi przepisu wybranego przez Komisję jako najlepszy w drugim etapie Konkursu nie przysługuje nagroda II stopnia (przysługuje mu wyłącznie nagroda I stopnia).
- Nagroda zostanie wydana zwycięzcy Konkursu poprzez przelew bankowy albo przekaz pocztowy, według wyboru zwycięzcy, najpóźniej w terminie 21 dni od dnia powiadomienia zwycięzcy Konkursu o wygranej, pod warunkiem, że zwycięzca poda Organizatorowi numer rachunku bankowego, na który Organizator powinien przelać kwotę nagrody lub dane do przekazu pocztowego.
- Uczestnikom nie przysługuje prawo do przeniesienia nagrody na osoby trzecie. Nagrody w Konkursie nie podlegają wymianie na inne nagrody.
- Z uwagi na to, że Organizator prowadzi działalność w zakresie wydawania czasopism i periodyków, Konkurs jest emitowany z wykorzystaniem środków masowego przekazu, zaś wartość każdej z nagród nie przekracza kwoty 2000,00 zł, są one objęte zwolnieniem z podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 68 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U z 2010 r. nr 51, poz. 307).
6. POSTĘPOWANIE REKLAMACYJNE
- Wszelkie reklamacje dotyczące Konkursu uczestnicy powinni zgłaszać najpóźniej w terminie 45 dni od dnia rozwiązania Konkursu, tj. od ogłoszenia listy laureatów zgodnie z pkt 2.3 powyżej, za pośrednictwem poczty elektronicznej na następujący adres e-mail Organizatora: przepis@kropkatv.pl, lub w formie pisemnej na adres Organizatora„Petstar Król sp.k” ul. Żurawia 22/615, Warszawa. 00-515, z dopiskiem o treści: Reklamacja – Konkurs „Przepisy Czytelników Kropka TV”.
- Reklamacje pisemne należy wysłać listem poleconym. Decyduje data stempla pocztowego.
- Reklamacja powinna zawierać: imię, nazwisko, dokładny adres – w przypadku reklamacji w formie pisemnej, numer telefonu, jak również dokładny opis i uzasadnienie reklamacji.
- Reklamacje rozpatrywane będą przez Komisję. Komisja będzie rozpatrywać reklamacje uczestników na podstawie Regulaminu. Komisja rozpatrzy reklamację w terminie 14 dni od dnia jej doręczenia.
- Osoba zgłaszająca reklamację otrzyma rozstrzygnięcie Komisji za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mail, z którego przesłała reklamację lub na piśmie na adres podany przez nią w reklamacji – w zależności od sposobu przesłania reklamacji do Organizatora.
- Regulamin nie wyłącza ani nie ogranicza żadnych uprawnień konsumentów, które przysługują im na mocy bezwzględnie obowiązujących przepisów prawa. W przypadku sprzeczności pomiędzy postanowieniami Regulaminu a bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa przyznającym konsumentom określone uprawnienia, pierwszeństwo mają te przepisy.
7. DANE OSOBOWE, POLITYKA PRYWATNOŚCI
Szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych uczestników Konkursu są podane w „Polityce prywatności” znajdującej się pod adresem: www.kropkatv.pl